برنامه نویسی یک مهارت است مثل همه ی مهارت های دیگه و اگه میخایید برنامه نویسی بشید باید برنامه ریزی دقیقی بکنید ولی بعضی وقتا سوال اینه که چقدر باید زمان صرف یادگیری بکنم و چه زمانی قراره یه برنامه نویس واقعی بشم ؟ ما در این مقاله ی مختصر و مفید میخاییم بهتون بگیم که زمان تقریبی برنامه نویس شدن چقدره و براساس تجربیات و آمارهای منتشر شده این میزان ها را بدست آوردیم پس مقاله را با دقت تا انتها مطالعه کنید.
هرشخصی دوست داره مسیر یادگیری و کسب مهارتش کوتاه تر از حد معمول باشه تا سریعا به هدفش که شاید کسب درامد یا ساختن یک ایده خارق العاده باشه برسه
برنامه نویس برخلاف باور عمومی چیزی پیچیده نیست بلکه از دور ترسناک به نظر میرسد و بیشتر آثاری که توسط برنامه نویسان خلق میشوند زمان چندانی هم نمیبرد در ادامه قراره پروژه های موفق دنیای برنامه نویسی در سطح جهانی را بررسی کنیم و ببینیم که برای خلق آنها ، چقدر زمان صرف شده است.
برای تعیین زمان یادگیری برنامه نویسی باید شاخه های آنرا خوب بشناسید
برنامه نویسی از شاخه های مختلفی تشکیل شده است و شما نمیتوانید به تنهایی همه ی شاخه های برنامه نویسی را یاد بگیرید پس شما باید ابتدا آنها را بشناسید و از بین شاخه های مختلف برنامه نویسی یکی یا دوتا را انتخاب کنید تا بتوانید زمان تقریبی یادگیری برنامه نویسی برای خودتان را بدانید !
حوزه های مختلف برنامه نویسی به دسته های زیر تقسیم بندی میشه:
- برنامه نویسی وب
- برنامه نویسی اپ
- بازی سازی
- برنامه نویسی دسکتاپ
- برنامه نویسی هوش مصنوعی
- برنامه نویسی ربات و میکروپروسسور ها
- برنامه نویسی سخت افزار های خاص
- برنامه نویسی شبکه
- هک و امنیت
شما باید یکی از حوزه های بالا را انتخاب کنید ، اینکه کدام را انتخاب کنید کاملا سلیقه ای هست و بستگی به علاقه ی شخصی خودتان دارد اما مدت زمان یادگیری هر کدام متفاوت است.
نکته ی مهم
قبل از اینکه مستقیما وارد یک حوزه ی خاصی از برنامه نویسی شوید بهتر است ابتدا مبانی و منطق برنامه نویسی را یاد بگیرید. برای درک مبانی برنامه نویسی که تقریبا در تمام زبان های برنامه نویسی و حوزه ها یکسان است و بعنوان دانش عمومی برنامه نویسی حساب میشود باید از دوره هایی که اصول اولیه را تدریس میکنند اقدام کنید مثل دوره ی ۱۲ قدم شروع برنامه نویسی که توسط موسسه ی آواسام برگزار شده است. پس از درک مبانی اولیه شما یک شناخت خوبی از حوزه های مختلف برنامه نویسی پیدا خواهید کرد که با آن شناخت میتوانید به راحتی مسیر خود را انتخاب کنید.
مدت زمان یادگیری هر حوزه بصورت تفکیک شده
مدت زمان یادگیری برنامه نویسی به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله توانایی یادگیری بالا ، علاقه به برنامه نویسی ، آشنا بودن با انگلیسی ، توانایی حل مسئله ، آشنا بودن با دنیای تکنولوژی و ... عواملی هستند که باعث تسریع فرآیند یادگیری برنامه نویسی میشوند و مدت زمان یادگیری را کوتاه تر میکنند. اما اگر شخصی این معیارها را بصورت متوسط داشته باشد طبق برآورد زیر زمان یادگیری برای هر حوزه طول خواهد کشید.
- شروع برنامه نویسی و درک مبانی و اصول اولیه برنامه نویسی = مدت ۴ ماه
- برنامه نویسی backend وب با زبان php = مدت ۳ ماه
- برنامه نویسی backend وب با زبان python = مدت ۵ ماه
- برنامه نویسی فرانت اند با فریمورکهای مدرن مثل vuejs یا react = مدت ۳ ماه
- برنامه نویسی موبایل با زبان جاوا یا کاتلین = مدت ۴ ماه
- بازیسازی با محیط unity و زبان سی شارپ = مدت ۶ ماه
- برنامه نویسی دسکتاپ با زبانی مثل سی شارپ = مدت ۶ ماه
- برنامه نویسی هوش مصنوعی = مدت ۶ الی ۲۴ ماه
- برنامه نویسی ربات و میکروپروسسور = مدت ۷ ماه
- هک و امنیت = مدت ۱ سال
زمان های اعلام شده در لیست بالا حدودی میباشد و براساس شرایط شما نیز تغییر پیدا میکند برای مثال درک مبانی برنامه نویسی ۴ ماه طول میکشد و به تمام زمان های درج شده اضافه میشود ، اما شخصی از قبل درک و آشناییت با برنامه نویسی داشته باشد ممکن است این مدت زمان به شدت کاهش یابد یا اصلا نیاز نباشد.
برخی افراد توانایی و هوش بالایی در یادگیری مسائل جدید دارند ، برای این افراد مدت زمان کاهش پیدا میکند و برعکس برخی افراد توانایی یادگیری پایینی دارند و طبیعی است که مدت زمان یادگیری برنامه نویسی برای آنها بیشتر از میزان تعیین شده در لیست بالا خواهد بود.
یک نکته ی مهم در شروع یادگیری برنامه نویسی : اگر مدت زیادی است که دنبال حوزه ی خاص یا زبان خاصی هستید و هنوز دقیق مطمئن نشدید که به کدام حوزه و زبان برنامه نویسی وارد شوید ، به احتمال قوی شما مسیرتان را گم کرده اید و هرچه بیشتر جستجو کنید بیشتر از دنیای برنامه نویسی دور خواهید شد. پس هرچه سریعتر با یک مشاور صحبت کنید و از راهنمایی آن استفاده کنید. جهت مشاوره در حوزه ی برنامه نویسی و شروع برنامه نویسی میتوانید در پیام رسان تلگرام و واتسپ به شماره ی ۰۹۳۵۴۸۸۷۳۴۴ پیام بدهید.
روزی چند ساعت برنامه نویسی کنیم
یکی از سوال های پرتکرار و البته خوب درباره ی برنامه نویسی و یادگیری آن این است که روزانه چقدر به برنامه نویسی اختصاص دهیم، واقعیت این است هیچ محدودیتی از نظر زمانی برای برنامه نویسی وجود ندارد و شما هرچقدر بیشتر برنامه نویسی کنید بیشتر مسلط میشوید ، اما برای یادگیری خوب برنامه نویسی بهتر است روزانه حداقل ۵ ساعت بصورت متمرکز و مستمر روی برنامه نویسی کار کنید تا در یک حوزه ای خاص پیشرفت کنید.
البته زمان ۵ ساعت در روز فقط برای بحث یادگیری برنامه نویسی به شما توصیه شده است و بعد از اینکه برنامه نویس واقعی شدید ، نسبت به نیاز خود در روز باید کدنویسی کنید. مثلا من خودم سایتی دارم که روزانه یک ساعت برای بروزرسانی زمان میخواهد ولی اگر یک باگ یا مشکل اساسی بوجود بیاید ، احتمال دارد تا ده ساعت مداوم هم برنامه نویسی کنم تا آن مشکل را رفع کنم.
در شرکت های برنامه نویسی ، کسانی که استخدام هستند با قانون کار کشور پیش میروند و معمولا از ساعت ۸ و نیم صبح تا ساعت ۱۵ بعد از ظهر در شرکت مشغول هستند اما توجه کنید که حقوقشان معمولا برپایه ی قانون کار ، یا کمی بیشتر است که برای برنامه نویس واقعی قطعا صرفه ی اقتصادی ندارد.
شروع برنامه نویسی دقیقا از کجا؟
اگر سردرگم هستید و نمیدانید از کجا شروع کنید باید این مشکل را سریعا رفع کنید چون اگر مدت زمان زیادی به این شکل باقی بمانید ممکن است دیگر نتوانید به دنیای برنامه نویسی وارد شوید.
یکبار برای همیشه چند نکته را به خاطر بسپارید :
- برنامه نویسی یک مهارت کاملا تخصصی هست آنرا از پیجای اینستاگرامی و کلیپ های کوتاه و هوش مصنوعی و ... نمیتونید یاد بگیرید.
- برای شروع برنامه نویسی اول درک مبانی آن با زبان های قدرتمندی مثل C پلاس پلاس ممکن میشود. مستقیما وارد حوزه ای خاص نشوید.
- صبر و تحمل داشته باشید ، بعضی وقتا مسائل سخت میشود ولی بعد از یادگیری همه چیز آسان میشود.
- پایتون پردرآمدترین و غول ترین و عالی ترین و ... نیست. پایتون دلایلی برای محبوبیت دارد وگرنه در بعضی مواقع بسیار ضعیف است.
- حوزه ی فرانت اند مناسب شروع برنامه نویسی نیست !!!
- برای یادگیری برنامه نویسی بهتر است یک لپتاپ یا کامپیوتر خانگی داشته باشید.
- بسیاری از دوره های رایگان جهت بازدید گرفتن یا تبلیغات و اهداف دیگر هست. رایگان به معنی خوب بودن نیست. زمان شماست که ارزشمندتر از پول شماست.
- تنها از دوره ی آموزشی استفاده کنید که مدرس آن با سابقه و با تجربه است.
- اگر پروژه ای به شما خورده و عجله دارید که یاد بگیرید از دوره های پروژه محور استفاده کنید تا در فضای یک پروژه واقعی قرار بگیرید.
- اگر به هر دری زدید و نتوانستید شاید شما استعداد این کارو ندارید پس کارتون رو به کاردان بسپارید.
برای شروع برنامه نویسی شما میتوانید هم از ویدیو های آموزشی استفاده کنید ، هم از کتاب های الکترونیکی و یا اینکه دوره های حضوری شرکت کنید. مهم این است که یاد بگیرید مهم نیست از چه طریقی و از کجا . در ویدیو زیر مهندس نیکزاد درباره ی شروع و مدت زمان یادگیری برنامه نویسی صحبت میکند :